Krása

Brazilský keratin – ANO nebo NE?

Brazilský keratin by měl být přírodní produkt, který spatřil světlo světa v roce 2006 v Brazílii, jak již název napovídá. Jeho účinky na vlasy mají být přímo blahodárné. Produkt slibuje zacelení roztřepených konečků, hladkou vlasovou strukturu a až tříměsíční rovné vlasy bez použití žehličky na vlasy. Keratin je navíc prý vysoce vhodný pro právě barvené a odbarvované vlasy. Na internetu se na tento produkt objevují velmi rozdílné recenze. Jedna část uživatelů potvrzuje zázračné vlastnosti brazilského keratinu a jiná část naopak před tímto produktem varuje. V některých případech recenze hovoří dokonce o poškozených vlasech vlivem užití této keratinové kúry. 

rovné vlasy

Jak to vlastně funguje?

Brazilský keratin funguje tak, že obaluje jednotlivé vlasy, na které je aplikován (tzv. laminuje). Před nanesením keratinu se vlasy omývají speciálním šamponem, který je pro tento účel vyvinut. Keratin se nechá působit, následně se vysuší a zažehlí se žehličkou na vlasy. Žehlička má být pro tento účel nastavena na rozmezí 200-240 stupňů. Přestože se tato teplota může někomu zdát vysoká, vlasy jsou již v tuto chvíli chráněny naneseným keratinem. Následuje umytí keratinové masky z vlasů s použitím druhého šamponu, který se používá po nanesení keratinu. Po umytí se vlasy ještě na chvíli nechají odpočinout v kondicionéru, který by měl být součástí balení a stačí již vlasy vysušit, ideálně fénem. Výsledkem jsou rovné a zdravě vypadající vlasy, kterých si můžete užívat ještě po mnoha dalších umytích (k nim se již používají běžné vlasové šampony).

Moje hodnocení

Má osobní zkušenost s tímto produktem je překvapivě pozitivní. Mé přírodní vlasy jsou kudrnaté a po melíru mají tendenci vypadat nezdravě. Brazilský keratin, který byl v mém případě použit vyšel na přibližně 10 euro. Po prvním mytí přípravným šamponem se vlasy zdály zacuchané a tvrdé, což však zmizel po vysoušení před nanesením kúry. Vlasy se po aplikaci kúry velmi špatně vysoušeli a vlasy po následném zažehlování vypadaly katastroficky. Mohu však říci, že po finálním mytí, použití kondicionéru a vyfénování byl výsledek skvělý. Vlasy vypadaly jako po zásahu salónní čety. Velkým překvapením bylo také, že i po dvou týdnech (čítajících celkem 7 mytí vlasů) zůstaly mé vlasy zcela rovné. Konečky se zdají zacelené a zdravé, čemuž před tím tak nebylo. 

brazilský keratin

Ačkoli je má vlastní zkušenost velmi dobrá, záleží jistě také na síle a typu vlasů každého jedince. Garance 100% přírodního produktu se mi zdá trochu přehnaná, protože při aplikaci byl cítit lehký chemický odér a na kůži bylo cítit drobné pálení. Mým suchým vlasům keratin prospěl, ale dle mého názoru by vlastníci mastnějších vlasů měli být opatrní. V tomto případě rozhodně doporučuji také konzultaci Vašeho kadeřníka. Co se týče výdrže keratinu, nemohu hodnotit období celých tří měsíců a bude to jistě záviset na tom, jak často si myjete vlasy, jak často je zatěžujete laky a gely a jaké vlasové produkty používáte. Ale pokud jsou Vaše vlasy neposlušné, denně se trápíte žehlením (což vlasy samo o sobě hodně poškozuje) a máte roztřepené konce, nemohu jinak než tento produkt doporučit. Za mě tedy rozhodně ANO!