Byznys

Diabetes: Umělá sladidla ano či nikoliv?

Diabetici musí doslova kontrolovat každé jídlo, hodně si odpírat a praktikovat střídmou a vyváženou stravu. Nemocní cukrovkou často nahrazují běžný rafinovaný cukr umělými sladidly, otázkou je, zda jsou pro tělo vhodnou alternativou. Mnohé studie už prokázaly, že sladké je pro nás v mnoha ohledech nezdravé a jeho častá konzumace vede k závažným srdečním onemocněním. V posledních letech se tak stále více doslýcháme o škodlivosti jednoduchých cukrů. Kostkový cukr

Umělá sladidla nabízí skvělou alternativu práv pro lidi trpící diabetem, samy o sobě nejsou zdraví škodlivá, ba naopak nabízejí vcelku cenově přijatelnou náhradu běžného cukru. Jenže i užívání umělých sladidel má svoje limity, které při překročení mohou vyvolat nepříjemnou plynatost nebo průjem. Mnoho dalších umělých sladidel se nachází i v nejrůznějších dia nápojích, žvýkačkách nebo bonbonech. Rozhodně je tedy lepší to s množstvím sladidel příliš nepřehánět.Sladké dezerty

Málokdo se dokáže sladkému mlsání úplně vyhnout, jenže i na sladkém se může vypěstovat závislost, která může tělu škodit stejně jako alkohol nebo cigarety. I výrobky, které jsou označené jako dia, v sobě obsahují určité množství umělých sladidel. I když se může zdát, že takové výrobky člověku trpící diabetem vlastně nevadí a může jich sníst omezené množství, není to pravda. I v takovém případě je potřeba, aby si diabetik hlídal doporučený denní příjem sacharidů.

Jde to i jinak zdravěji!

Krom umělých sladidel můžeme narazit i na ty přírodní, která jsou v mnoha ohledech tělu daleko přirozenější a mnohonásobně zdravější. Takovými zástupci je například xylitol nebo stévie. Stévie cena Nakliceno je téměř stejně vysoká jako u běžného rafinovaného cukru, ale nepopsatelně zdravější. Ze začátku možná budete mít trochu problém s chutí, ta je hodně atypická a člověk si na ní musí postupně zvyknout. Rozhodně ale nebudete litovat!